Antibiotika z přírody: Po kterých bylinkách budete fit?

Post date:

Author:

Category:

Pokud onemocníte, nesahejte hned po lécích. Také některé přírodní prostředky mají silný antibiotický účinek. Nejenže léčí, ale také posilují imunitu.

Křen

Křen vás rozpláče
To však není důvod, abyste mu vyhýbali. Také patří do skupiny antibiotik z přírody, po kterém se vyplatí sáhnout v zimě a během zdravotních problémů. Má charakteristickou vůni, kterou mu dodává éterický hořčičný olej. Pikantní chuť zas způsobuje glykosid sinigrin. Je o něm známo, že může zabíjet i buňky, které mají tendenci změnit se na rakovinné.

Křen vám kromě toho podaří vitamín C, vitamíny z řady B, karoten, soli železa, hořčíku, draslíku a mědi i několik enzymy. Obsahuje i fytoncidy, které ničí škodlivé mikroby. Povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a reguluje střevní flóru.

Pokud křen nepatří k vašim nejoblíbenějším pokrmům, zkuste se překonat. Zejména během rýmy vám jeho pálivost skvěle uvolní nos a pročistí dutiny, protože rozpouští hleny. Pomůže i při jiných chorobách dýchacích cest. Kořen křenu vesnického navíc prokrvuje tkáně, čímž urychluje proces hojení ran i celkovou regeneraci. Posiluje játra a doporučují ho i při revmatismu a dně. Chutí v kombinaci s masem, rybami, ale dobrý je také k obyčejnému chlebu s máslem a se šunkou.

Oregano

oregano často
I toto voňavé koření patří k přírodním antibiotikům. Nepoužívejte ho proto pouze v létě při přípravě těstovin nebo rajčatového salátu s mozzarellou. Po Oregánu sáhněte iv zimních měsících. Nejenže povzbuzuje trávení, ale posiluje i činnost imunitního systému. Také dezinfikuje, snižuje horečku, pomáhá při rýmě a ostatních chorobách dýchacích cest.

Kromě škodlivých bakterií zničí plísně a viry. Je to dost důvodů na to, abyste ho v kuchyni používali častěji než dosud. Klidně jím posypte nejen špagety nebo rajčatovou polévku, zajímavou lahůdku vyrobí i ze zeleninové polévky, z kuřecího soté v rajčatové omáčce, ale i z obyčejné smaženice.

Můžete ho použít i při přípravě topinek – posekejte rajčata, kápněte na ně olivový olej a přidejte štědrou dávku oregana. Touto salsou pak natřete topinky s kvalitní šunkou i se sýrem a dejte zapéct. Oregano jim dodá skvělou chuť. Zajímavě chutná i čaj z této rostliny. Nasaďte si ho při nemocech dýchacích cest či bolestivém hrdle. Na jeho přípravu potřebujete šálek vroucí vody, 1 a půl lžičky oregana a 5 minut louhujte. Po mírném ochlazení můžete čaj ochutit medem.

Zázvor

Dejte si zázvor
Ten určitě nesmí chybět ve skupině přírodních antibiotik. Voní po citronu, ale je pořádně pikantní. Může za to látka gingerol, která se strukturou podobá kapsaicinu v chilli papričkách a piperínu v pepři. Právě díky nim má zázvor protizánětlivé a protibakteriální vlastnosti. Zde se však výčet jeho pozitiv nekončí. Zlepšuje trávení, mírní kašel, zahání průjem a v krvi snižuje hladinu špatného cholesterolu. Pokud si chcete pomoci, do litru vroucí vody nasypte 2 lžíce strouhaného zázvoru, 10 minut louhujte a vypijte co nejteplejší.

Můžete do něj přidat i pár kapek citrónové šťávy a lžíci medu, ale až po mírném ochlazení. Léčí i čerstvý kořen, který nastrouhejte a položte si na jazyk. Dělejte tak hlavně při bolestivém hrdle.

Pikantní směs nechte chvíli působit, až potom spolkněte. Jeho pikantnosti se neobávejte, žaludku neublíží. No jen tehdy, pokud to s jeho množstvím příliš nepřeháníte. V přiměřených dávkách trávení naopak nastartuje. Sáhněte po něm i když vám život ničí otravná nevolnost. Rychle se vám uleví.

Česnek

Nezapomeňte na česnek
Jeho antibakteriální účinek zvýšíte, pokud stroužek před vhozením do pokrmu nadrobno posekáte. Nechte ho 10 minut odstát. Za ten čas se v něm nahromadí léčivý alicin. Česnek účinkuje nejen antibakteriální, ale také antivirově a protiplísňově. Snižuje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu. Pokud vás překvapí choroba, nadrobno nasekejte 3 stroužky česneku a polkněte jejich bez kousání. Snížíte tím riziko nepříjemného pachu z úst. Pokud se přesto objeví, žvýkejte petrželovou stonek.

Šípky

Šipky i na únavu
Plody nasbírané na podzim vás obdarují množstvím vitamínu C i vitamíny B1, B2 a K, najdete v nich i slušný obsah draslíku a vápníku. Obsahují také cenné flavonoidy a karotenoidy.

Vyznačují se antibakteriálními účinky, pomáhají při hojení ran, zastavují krvácení, čistí krev a pomáhají při problémech s kůží. Postarají se io to, abyste měli silnější imunitu, čistší ledviny, močové cesty, ale šipky vás osvobodí i od únavy. Zlepšují i ​​vstřebávání železa v organismu, ochraňují před záněty a poškozením zraku.

INSTAGRAM

Neuvěřitelné tipy randění: Můžete se dotýkat, ale nemluvit!

V současnosti se věru nerandil tak jak to známe z minulosti. Nesmělé setkání na lavičce...

Jak vypadá emocionální nevěra

Co je horší - fyzická nebo psychická nevěra? Co je větší zrada, pokud se s...

Jak zkrotit žárlivého partnera?

Nikdo není dokonalý - musíme si opakovat v každém jednom vztahu. Co však, pokud je...

Kaligrafie a její zajímavosti

Kaligrafie se ve východních zemích považuje za velmi cenné umění. U nás se kaligrafie stala koníčkem mnoha lidí. Ovšem jsou tu i...

Speciality české kuchyně nás nikdy nenechají chladnými

S manželem se považujeme za gurmány, kteří velmi rádi ochutnávají jídlo všeho druhu. Za svůj život jsme ochutnali téměř všechny světové kuchyně, a...

Sledování cen konkurence vás postrčí o krůček dopředu před ostatní

Budování značky je přidanou hodnotou k produktům, které nabízíte, nebo službám, jež chcete poskytnout spotřebitelům. Nejde o pouhý výrobek zhotovený v továrně,...