Nápady na oběd: skvělé recepty na chutná a vyvážená jídla

Post date:

Author:

Category:

Oběd je důležitým jídlem dne, které dodává energii a pomůže udržet si produktivitu a soustředěnost během odpoledne. Často se člověk ocitne v situaci, kdy nemá představu o tom, co si připravit. Naštěstí existuje mnoho kreativních a zdravých možností.

Chutné a vyvážené jídlo by mělo obsahovat správnou kombinaci živin. Klíčové složky pro správnou funkci lidského těla zahrnují:

  1. bílkoviny
    1. zdroje bílkovin – maso (kuřecí, ryby, hovězí), tofu, fazole, čočka, mléčné výrobky nebo vejce
    2. důležité pro stavbu a opravu tkání a svalů
  2. sacharidy
    1. zdroje sacharidů – celozrnné produkty (celozrnný chléb), hnědá rýže, quinoa, ovesné vločky nebo brambory
    2. poskytují dlouhodobou energii a vlákninu, která je důležitá pro zdravou funkci trávicího systému
  3. antioxidanty
    1. zdroje antioxidantů – zelenina a ovoce
  4. zdravé tuky
    1. zdroje tuků – avokádo, olivový olej, ořechy, semínka a ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny (losos, tuňák)
    2. pomáhají při absorpci vitaminů rozpustných v tucích a podporují zdraví srdce
  5. vláknina
    1. zdroje vlákniny – celozrnné produkty, ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy
    2. pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávení a zvyšuje pocit sytosti
  6. vitamíny a minerály
    1. vitamin C (citrusové plody, paprika), vitamin A (mrkev, sladký brambor), vápník (mléčné výrobky, listová zelenina)
    2. pro správnou funkci těla

Důležité je také dodržovat přiměřené porce jídla a poslouchat své tělo a zbytečně se nepřejídat. Chutné a vyvážené jídlo by mělo být rozmanité, barevné a přizpůsobené individuálním potřebám a preferencím daného člověka.

Inspirace na rychlá a jednoduchá jídla

Oběd je jedním z hlavních jídel dne a má významný vliv na lidské zdraví a celkovou pohodu. Správně sestavený oběd poskytuje tělu potřebné živiny, energii a pomáhá udržovat rovnováhu ve stravování.

Zde je deset nápadů na oběd, které pomohou oživit jídelníček:

  • Quinoa s grilovanou zeleninou
    • paprika, cuketa, baklažán
    • osolené, opepřené a pokapané olivovým olejem
  • Kuřecí salát s avokádem a feta sýrem
    • na kostky nakrájené vařené kuřecí maso, avokádo a drobně drcený feta sýr
    • podle chuti zelenina – rajčata, okurka
    • dochuceno citronovou šťávou a olivovým olejem
  • Těstoviny s lososem a špenátem
    • dochuceno citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem
  • Quiche s brokolicí a strouhaným sýrem
    • ve formě těsto a v něm rozprostřená brokolice a nastrouhaný sýr
    • zalito směsí z vajec a mléka
    • upečeno v troubě dozlatova
  • Burrito s fazolemi a grilovanou zeleninou
    • avokádo, sýr
    • dochuceno ostrou omáčkou či zakysanou smetanou
  • Quinoa salát s ovocem a ořechy
    • ovoce – jahody, rozinky
    • ořechy – vlašské, mandle
    • zalití citronovou šťávou, medem a olivovým olejem
  • Tofu s čerstvou zeleninou
    • tofu restované na pánvi
    • nakrájená zelenina – mrkev, brokolice, paprika
    • dochuceno sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem
  • Krémová dýňová polévka s grilovaným chlebem
    • grilovaný chléb posypaným nasekanou petrželkou nebo oreganem
  • Caesar salát s grilovaným kuřecím masem
    • směs ledového salátu, grilovaného kuřecího masa, parmazánu a krutonů
    • omáčka: zamíchané vejce, olivový olej, citronová šťáva, ančovičky, česnek a worcesterová omáčka
  • Sushi zeleninové rolky
    • s různými druhy zeleniny (avokádo, okurka, mrkev, paprika)
    • podávají se s omáčkou sojovou a zázvorem

Tyto recepty představují jen několik příkladů z mnoha možností. Pravidlo zní – nebát se experimentovat s různými ingrediencemi a přidávat do jídel své oblíbené přísady. Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, proto by nápady na oběd nikdy neměly dojít.

Červená a jiná čočka

Polévka z červené čočky je příkladem chutného a vyváženého oběda. Červená čočka je bohatá na vlákninu, bílkoviny, železo a další důležité živiny.

Červená čočka tělu dodá spoustu prospěšných látek.

Zde je recept na nejlepší polévku z červené čočky:

Suroviny:

  • 1 hrnek suché červené čočky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 rajče, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 4 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Červenou čočku důkladně propláchnout. Ve velkém hrnci zahřát olivový olej a přidat nakrájenou cibuli. Orestovat ji na střední teplotě, dokud nezezlátne.
  2. Přidat nasekaný česnek, mletý kmín, mletý koriandr a mletou sladkou papriku. Promíchat a vařit ještě asi minutu, dokud koření neuvolní svou vůni.
  3. Přidat nakrájenou mrkev a rajče. Vařit ještě pár minut, dokud zelenina trochu nezměkne.
  4. Přidat propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar nebo vodu. Přivést směs k varu, snížit teplotu a vařit pod pokličkou asi 20 až 25 minut, dokud čočka nezměkne. 
  5. Dochutit solí a pepřem.

Tato nejlepší polévka z červené čočky je výživná, sytá a plná chutí. Může se podávat samotná nebo s plátkem čerstvého chleba. Je to skvělá volba pro oběd, který dodá energii na zbytek dne.

Černá čočka je výbornou alternativou k červené čočce a má podobné výživové hodnoty. Černá čočka je rovněž bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály

Burgery

Burgery jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Existuje mnoho variant burgerů, a tak si člověk může vybrat podle svých preferencí. Zde je recept na burger z hovězího masa.

Suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 1 vejce
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička strouhaného parmazánu (volitelné)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 hamburgerové housky
  • sýr na přikrytí (cheddar, eidam, plátky sýra podle výběru)
  • přílohy a omáčky podle preference (například rajčata, ledový salát, cibule, kečup, majonéza)

Postup:

  1. V míse smíchat mleté hovězí maso, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, vejce, worcesterovou omáčku, hořčici a strouhaný parmazán. Důkladně promíchat.
  2. Přidat sůl a pepř podle chuti a znovu promíchat.
  3. Rozdělit směs na čtyři části a vytvarovat z nich placky, které mají přibližně stejný průměr jako hamburgerové housky.
  4. Na grilu nebo v pánvi rozehřát trochu oleje na střední teplotu. Položit placky na gril nebo do pánve a smažit je asi 4 až 5 minut z obou stran, dokud nejsou dobře propečené.
  5. Pak položit plátky sýra nahoru a nechat jej rozpustit.
  6. Mezitím na grilu nebo na pánvi opéct hamburgerové housky z obou stran, dokud nejsou lehce zlatavé.
  7. Nyní stačí burgery sestavit a je hotovo.

Jedná se o základní recept na burger z hovězího masa, který lze různě obměňovat a přizpůsobovat chuti strávníků.

Antibiotika z přírody: Po kterých bylinkách budete fit?

0
Pokud onemocníte, nesahejte hned po lécích. Také některé přírodní prostředky mají silný antibiotický účinek. Nejenže léčí, ale...

Zajímavosti, které nevíte o Lago di Garda

0
Italské jezero Garda si lidé oblíbili zejména pro aktivní dovolenou, potvrzuje cestovní kancelář v Brně. Zdejší cyklostezky...

Víte, která česká firma vyrábí kvalitní lana, provazy, rohože i rohožky?

0
Existuje spousta firem, které vyrábí výrobky, jež nám přijdou ne až tak běžné, ovšem když se zamyslíme,...