Oběd je důležitým jídlem dne, které dodává energii a pomůže udržet si produktivitu a soustředěnost během odpoledne. Často se člověk ocitne v situaci, kdy nemá představu o tom, co si připravit. Naštěstí existuje mnoho kreativních a zdravých možností.
Chutné a vyvážené jídlo by mělo obsahovat správnou kombinaci živin. Klíčové složky pro správnou funkci lidského těla zahrnují:
- bílkoviny
- zdroje bílkovin – maso (kuřecí, ryby, hovězí), tofu, fazole, čočka, mléčné výrobky nebo vejce
- důležité pro stavbu a opravu tkání a svalů
- sacharidy
- zdroje sacharidů – celozrnné produkty (celozrnný chléb), hnědá rýže, quinoa, ovesné vločky nebo brambory
- poskytují dlouhodobou energii a vlákninu, která je důležitá pro zdravou funkci trávicího systému
- antioxidanty
- zdroje antioxidantů – zelenina a ovoce
- zdravé tuky
- zdroje tuků – avokádo, olivový olej, ořechy, semínka a ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny (losos, tuňák)
- pomáhají při absorpci vitaminů rozpustných v tucích a podporují zdraví srdce
- vláknina
- zdroje vlákniny – celozrnné produkty, ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy
- pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávení a zvyšuje pocit sytosti
- vitamíny a minerály
- vitamin C (citrusové plody, paprika), vitamin A (mrkev, sladký brambor), vápník (mléčné výrobky, listová zelenina)
- pro správnou funkci těla
Důležité je také dodržovat přiměřené porce jídla a poslouchat své tělo a zbytečně se nepřejídat. Chutné a vyvážené jídlo by mělo být rozmanité, barevné a přizpůsobené individuálním potřebám a preferencím daného člověka.
Inspirace na rychlá a jednoduchá jídla
Oběd je jedním z hlavních jídel dne a má významný vliv na lidské zdraví a celkovou pohodu. Správně sestavený oběd poskytuje tělu potřebné živiny, energii a pomáhá udržovat rovnováhu ve stravování.
Zde je deset nápadů na oběd, které pomohou oživit jídelníček:
- Quinoa s grilovanou zeleninou
- paprika, cuketa, baklažán
- osolené, opepřené a pokapané olivovým olejem
- Kuřecí salát s avokádem a feta sýrem
- na kostky nakrájené vařené kuřecí maso, avokádo a drobně drcený feta sýr
- podle chuti zelenina – rajčata, okurka
- dochuceno citronovou šťávou a olivovým olejem
- Těstoviny s lososem a špenátem
- dochuceno citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem
- Quiche s brokolicí a strouhaným sýrem
- ve formě těsto a v něm rozprostřená brokolice a nastrouhaný sýr
- zalito směsí z vajec a mléka
- upečeno v troubě dozlatova
- Burrito s fazolemi a grilovanou zeleninou
- avokádo, sýr
- dochuceno ostrou omáčkou či zakysanou smetanou
- Quinoa salát s ovocem a ořechy
- ovoce – jahody, rozinky
- ořechy – vlašské, mandle
- zalití citronovou šťávou, medem a olivovým olejem
- Tofu s čerstvou zeleninou
- tofu restované na pánvi
- nakrájená zelenina – mrkev, brokolice, paprika
- dochuceno sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem
- Krémová dýňová polévka s grilovaným chlebem
- grilovaný chléb posypaným nasekanou petrželkou nebo oreganem
- Caesar salát s grilovaným kuřecím masem
- směs ledového salátu, grilovaného kuřecího masa, parmazánu a krutonů
- omáčka: zamíchané vejce, olivový olej, citronová šťáva, ančovičky, česnek a worcesterová omáčka
- Sushi zeleninové rolky
- s různými druhy zeleniny (avokádo, okurka, mrkev, paprika)
- podávají se s omáčkou sojovou a zázvorem
Tyto recepty představují jen několik příkladů z mnoha možností. Pravidlo zní – nebát se experimentovat s různými ingrediencemi a přidávat do jídel své oblíbené přísady. Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, proto by nápady na oběd nikdy neměly dojít.
Červená a jiná čočka
Polévka z červené čočky je příkladem chutného a vyváženého oběda. Červená čočka je bohatá na vlákninu, bílkoviny, železo a další důležité živiny.

Červená čočka tělu dodá spoustu prospěšných látek.
Zde je recept na nejlepší polévku z červené čočky:
Suroviny:
- 1 hrnek suché červené čočky
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 4 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup:
- Červenou čočku důkladně propláchnout. Ve velkém hrnci zahřát olivový olej a přidat nakrájenou cibuli. Orestovat ji na střední teplotě, dokud nezezlátne.
- Přidat nasekaný česnek, mletý kmín, mletý koriandr a mletou sladkou papriku. Promíchat a vařit ještě asi minutu, dokud koření neuvolní svou vůni.
- Přidat nakrájenou mrkev a rajče. Vařit ještě pár minut, dokud zelenina trochu nezměkne.
- Přidat propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar nebo vodu. Přivést směs k varu, snížit teplotu a vařit pod pokličkou asi 20 až 25 minut, dokud čočka nezměkne.
- Dochutit solí a pepřem.
Tato nejlepší polévka z červené čočky je výživná, sytá a plná chutí. Může se podávat samotná nebo s plátkem čerstvého chleba. Je to skvělá volba pro oběd, který dodá energii na zbytek dne.
Černá čočka je výbornou alternativou k červené čočce a má podobné výživové hodnoty. Černá čočka je rovněž bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.
Burgery
Burgery jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Existuje mnoho variant burgerů, a tak si člověk může vybrat podle svých preferencí. Zde je recept na burger z hovězího masa.
Suroviny:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno
- 1 vejce
- 2 lžičky worcesterové omáčky
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička strouhaného parmazánu (volitelné)
- sůl a pepř podle chuti
- 4 hamburgerové housky
- sýr na přikrytí (cheddar, eidam, plátky sýra podle výběru)
- přílohy a omáčky podle preference (například rajčata, ledový salát, cibule, kečup, majonéza)
Postup:
- V míse smíchat mleté hovězí maso, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, vejce, worcesterovou omáčku, hořčici a strouhaný parmazán. Důkladně promíchat.
- Přidat sůl a pepř podle chuti a znovu promíchat.
- Rozdělit směs na čtyři části a vytvarovat z nich placky, které mají přibližně stejný průměr jako hamburgerové housky.
- Na grilu nebo v pánvi rozehřát trochu oleje na střední teplotu. Položit placky na gril nebo do pánve a smažit je asi 4 až 5 minut z obou stran, dokud nejsou dobře propečené.
- Pak položit plátky sýra nahoru a nechat jej rozpustit.
- Mezitím na grilu nebo na pánvi opéct hamburgerové housky z obou stran, dokud nejsou lehce zlatavé.
- Nyní stačí burgery sestavit a je hotovo.
Jedná se o základní recept na burger z hovězího masa, který lze různě obměňovat a přizpůsobovat chuti strávníků.